Από την αρχή του 2024 καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων βίας με θύματα γυναίκες αλλά και της αύξησης του αριθμού αυτών που αποφασίζουν να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας στις διωκτικές αρχές.
Μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, η ΕΛ.ΑΣ. είχε διαχειριστεί 14.870 περιστατικά και είχε προχωρήσει σε 9.052 συλλήψεις. Σε σύγκριση με το 2023, οι στατιστικές έχουν καταγράψει ακραία μεταβολή, αγγίζοντας τον διπλασιασμό.
Δυστυχώς τα ειδικά Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, που έχει συστήσει η ΕΛΑΣ, καθώς και η εφαρμογή της άμεσης ειδοποίησης της ΕΛ.ΑΣ. (Panic Button), δεν έχουν κατορθώσει να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το φαινόμενο και οι γυναίκες εξακολουθούν να κινδυνεύουν.
Πλέον με την πρόσφατη γυναικοκτονία στο Αγρίνιο οι γυναικοκτονίες ανέρχονται σε 13 μέσα στο 2024. Όπως προκύπτει πάντα εκ των υστέρων, σχεδόν στην πλειονότητά τους οι δράστες έχουν προηγούμενες καταγγελίες σε βάρος τους για ενδοοικογενειακή βία.
Με ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή και την οποία συνυπογράφουν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ερωτάται μεταξύ άλλων ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εάν υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και ειδικότερα των γυναικοκτονιών, πόσες είναι συνολικά οι δομές Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ποιες περιοχές της χώρας λειτουργούν και πόσες καταγγελίες έχουν δεχτεί από την αρχή του 2024 έως σήμερα, πόσες από τις παραπάνω καταγγελίες οδήγησαν σε συλλήψεις και ποια η διαχείριση των υπόλοιπων περιστατικών, για τα οποία δεν σχηματίστηκε δικογραφία, ποια μέτρα πρόληψης λαμβάνονται, ώστε να παραμείνει ασφαλής η καταγγέλλουσα, όταν φύγει από το αστυνομικό τμήμα.