Τρία χρόνια τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας έχει δείξει ότι έχει δυσανεξία στην πολυφωνία, τον πλουραλισμό και την αντικειμενική ενημέρωση. Σταδιακά από τον Ιούλιο του 2019 επιβλήθηκε ένα ιδιότυπο καθεστώς κατά το οποίο η μεγάλη  πλειοψηφία των μέσων, δίνει την εικόνα ότι βρίσκεται στην υπηρεσία του Μεγάρου Μαξίμου, με τη μονομέρεια στην ενημέρωση να είναι πρωτοφανής για μία δημοκρατική χώρα. Είναι αδιανόητο και χωρίς προηγούμενο, το ποσοστό κάλυψης των δραστηριοτήτων της κυβέρνησης στα δελτία ειδήσεων των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών αλλά και της δημόσιας τηλεόρασης, να αγγίζει το 70% και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να περιορίζονται στο 30%. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι κανόνες δεοντολογίας, ο πλουραλισμός και η αντικειμενική ενημέρωση έχουν τεθεί στο περιθώριο. Η άκριτη υποστήριξη του κυβερνητικού αφηγήματος με την παράλληλη αποσιώπηση ή διαστρέβλωση των θέσεων της αντιπολίτευσης, παραβιάζει κάθε κανόνα και είναι πληγή για τη Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ άνοιξε από τις πρώτες ημέρες της θητείας της τα χαρτιά της και να εξυφαίνει το σχέδιο ελέγχου των ΜΜΕ. Με νομοθετικές παρεμβάσεις απάλλαξε τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες αλλά και από την υποχρέωση καταβολής του τιμήματος για την άδεια που κατέχουν. Παράλληλα και με πρόσχημα την πανδημία προχώρησε, στη χρηματοδότηση ΜΜΕ με 20 εκατομμύρια μέσω της  «λίστας Πέτσα», την οποία έρχεται να συμπληρώσει πλέον και η «λίστα Σκρέκα», ύψους 7,5 εκατομμυρίων. Επιπλέον προχώρησε και στην κατάργηση του πλαφόν των 400 εργαζομένων ανά τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας το οποίο είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα «κανονικότητα» στην ενημέρωση που επιβλήθηκε από το μιντιακό σύστημα ελάχιστη σχέση έχει με τη λειτουργία της δημοσιογραφίας σε μία ευνομούμενη πολιτεία. Η εξέλιξη αυτή όμως δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από διεθνείς φορείς, οργανισμούς, ανεξάρτητες αρχές. Τέσσερεις συνολικά έρευνες για την κατάσταση των ΜΜΕ και της ενημέρωσης στην Ελλάδα, επιβεβαίωσαν  πως «δημιουργείται ένα σοβαρό εμπόδιο στην πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες σχετικά με ζητήματα της επικαιρότητας και κατ’ επέκταση, στην ενημερωμένη συμμετοχή του στη δημοκρατική διαδικασία».

Καταλήξαμε έτσι να είμαστε στο θέμα της Ελευθερίας του Τύπου, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, στη χειρότερη θέση μεταξύ των 27 κρατών της ΕΕ, στη χειρότερη θέση μεταξύ των Βαλκανικών χωρών, στην 108η θέση παγκοσμίως

Προφανώς και μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον υπάρχει και μία σημαντική μερίδα ΜΜΕ, που αμφισβητούν το κυβερνητικό αφήγημα. Που διαμορφώνουν την ημερήσια ατζέντα των ειδήσεων με βάση την κανονικότητα που βιώνουν οι πολίτες, τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της κοινωνίας.

Επειδή είναι αδύνατο να αποτινάξω από πάνω μου την ιδιότητα του δημοσιογράφου οφείλω να επισημάνω και το ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Ενώσεις Συντακτών που πρέπει επιτέλους να αναλάβουν δράση προκειμένου να προασπίσουν το δημοσιογραφικό επάγγελμα και να σταθούν απέναντι στη συνεχιζόμενη επιχείρηση της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ