Με ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πρωτοβουλία του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστου Γιαννούλη και με την συνυπογραφή 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τίθεται επιτακτικά το ερώτημα της τύχης του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού που εξαγγέλθηκε να υλοποιηθεί στο Μητροπολιτικό Πάρκο του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά στην Δυτική Θεσσαλονίκη.
Οι Έλληνες πρόσφυγες, που σήκωσαν και συνεχίζουν να κρατούν ψηλά το ματωμένο λάβαρο της Οικουμενικής Ελλάδας, ερχόμενοι ή διωκόμενοι από την Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία, τον Πόντο, τα παράλια της Μικράς Ασίας, την Σμύρνη και την Κωnσταντινούπολη.
Οι Έλληνες της διασποράς που επίσης κάτω από αντίξοες συνθήκες, διατήρησαν την Ελληνική τους Ρίζα και διέπρεψαν σε κάθε γωνιά της Γης, απαίτησαν, δικαιούνται και αξίζουν μία μόνιμη στέγη Μνήμης και συνεχούς ανάδειξης της ιστορίας και της παράδοσης που τους ακολουθεί από γενιά σε γενιά.
Με την ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων, και με πλήρη επίγνωση ότι ο προσφυγικός Ελληνισμός διχάστηκε στο πρόσφατο παρελθόν, επιχειρούμε να συμβάλουμε πρωτίστως ενωτικά, έτσι ώστε να μην πάει χαμένη η ευκαιρία που δόθηκε με την ιστορική παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στην Θεσσαλονίκη με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προσωπική συμβολή του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Και επειδή, πολύ πρόσφατα, κάποιοι «μικρέμποροι» της Πολιτικής και της προσφυγιάς, αναζήτησαν την διάψευση «φημών» από την Υπουργό Πολιτισμού για την τύχη του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, τους καλούμε, αν πραγματικά τιμούν την ιστορία τόσων αιώνων, να αναμείνουμε την απάντηση της κυρίας Υπουργού για τα συγκεκριμένα ερωτήματα που τίθενται. Με την τεκμηρίωση και την επιστημονική προσέγγιση που απαιτείται και όχι με φωτογραφίες και δημόσιες σχέσεις πολύ κακής ποιότητας.
Στο στρατηγικό σχέδιο- μελέτη που εκπονήθηκε σε συνεργασία πολύπειρων επιστημονικών ομάδων και της τεχνικής Ομάδας του Δήμου Παύλου Μελά, προκρίνεται και προτείνεται με πλήρη τεκμηρίωση, ότι το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού ενδείκνυται να δημιουργηθεί στο υπό αναστήλωση κτίριο Α3 εμβαδού 3.966 τ.μ. Και σε πλήρη διασύνδεση με το εξίσου συμβολικό Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
Με πρόσφατη απόφαση συμβασιοποίησης των έργων που αφορούν την ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, ορίζεται ότι το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, που καλύπτει τρεις Αιώνες ιστορίας, θα δημιουργηθεί στο με κωδική ονομασία Β4 κτίριο και με εμβαδό που δεν θα ξεπερνάει τα 400 τ.μ.
Στην στρατηγική μελέτη, σχέδιο του 2017 για την Ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο, γίνεται ταυτόχρονα και μία πολύ προσεκτική αποτύπωση της κατάστασης των κτιρίων. Με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, το κτίριο με τον Κωδικό Β4 εμβαδού 400 τ.μ. περίπου ορίζεται ως ερείπιο, ακατάλληλο για αξιοποίηση ή παραπέρα εκμετάλλευση.
Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού, αν και πλήρως τεκμηριωμένη και άρτια, δεν αποτελούσε δεσμευτική πρόταση για το Υπουργείο Πολιτισμού και τους τοπικούς φορείς που συμμετέχουν στην υλοποίηση ου συνολικού έργου.
Παρ όλα αυτά όμως προκύπτει το αμείλικτο ερώτημα που τίθεται προς όλους όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την ανάδειξη της προσφυγικής μνήμης:
Μπορούν να στεγαστούν αιώνες ιστορίας του Προσφυγικού Ελληνισμού με ένα τεράστιο όγκο αρχειακού υλικού και κειμηλίων, σε μόλις 400 τετραγωνικά μέτρα; Και μάλιστα με επιπλέον κόστος 1,3 εκατομμυρίων ευρώ έτσι ώστε από υπό κατεδάφιση το κτίριο να καταστεί λειτουργικό;
Δεν κατανοούμε ποια είναι η αιτία που από την αρχική σκέψη για τα 4.000 τ.μ (που αγκαλιάστηκε από τον Προσφυγικό Ελληνισμό σε κάθε γωνιά της Γης) περνάμε στα 400 τ.μ. ενός ανύπαρκτου και ερειπωμένου «κτιρίου» (Χαρακτηριστική φωτογραφία όπως είναι σήμερα).
Ελπίζουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή, τόσο η Υπουργός Πολιτισμού που όπως το συνηθίζει « νίπτει τας χείρας της» για τις ανάγκες της επικοινωνίας, όσο και οι τοπικοί παράγοντες που νοιάζονται για τον τόπο τους και την «ρίζα» τους, να αποδώσουν στον Προσφυγικό Ελληνισμό, μέσω του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, τον σεβασμό και τις προϋποθέσεις που αξίζουν.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις της κας Μενδώνη στην Βουλή.