Το θέμα του εμβολιασμού των τοξικοεξαρτημένων ατόμων έθεσα με ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή και  την οποία συνυπέγραψαν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Όπως είναι γνωστό πολλοί χρόνιοι χρήστες, είτε έχουν απεξαρτηθεί, είτε βρίσκονται στην απεξάρτηση, είτε είναι ακόμα εξαρτημένοι, έχουν παρουσιάσει μόνιμες βλάβες σε ευαίσθητα  όργανα του σώματος. Οι δε εν ενεργεία χρήστες, ιδιαίτερα κάνναβης, οπιοειδών και μεθαμφεταμινών, κινδυνεύουν  να περιέλθουν σε καταστάσεις απειλητικές για την ίδια τους τη ζωή καθώς αυτές οι κατηγορίες ναρκωτικών (που είναι από τις πιο συχνές μεταξύ των εξαρτημένων) επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα, το οποίο επηρεάζει και ο κορονοϊός.

Οι χρήστες που δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα είναι περισσότερο ευάλωτοι στη μετάδοση καθώς η συνεχής αναζήτηση της ουσίας τους οδηγεί στο δρόμο, χωρίς στέγη, χωρίς έγνοια και δυνατότητα για τήρηση των βασικών μέτρων υγιεινής και περιορισμού της μετάδοσης του ιού, ενώ, εξαιτίας και του κοινωνικού στιγματισμού δεν έχουν άμεση πρόσβαση στις μονάδες παροχής υγείας.

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2020 σε επίκαιρη ερώτηση του αρμόδιου Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Α. Ξανθού, ζητούσαμε από το υπουργείο Υγείας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την στοχευμένη πρόληψη και την ισότιμη φροντίδα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Επειδή σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, σήμερα δεν λειτουργούν ανοικτά κέντρα διανυκτέρευσης για τους χρήστες, τα οποία θα απέτρεπαν το συνωστισμό τους σε πλατείες και δημόσιους χώρους.

Επειδή το δικαίωμα στην υγεία κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος και αποτελεί κλασικό ατομικό δικαίωμα, που αντιστοιχεί σε θετική υποχρέωση του Κράτους για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε:

1)            Να υπάρχει πλήρης πρόσβαση των τοξικο- εξαρτημένων στις μονάδες υγείας, ακόμα και για αυτούς, που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ.

2)            Να εμβολιαστούν για τον ιό covid 19 κατά προτεραιότητα όσοι παρακολουθούν θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης και

3)            Να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας για τον πληθυσμό των τοξικοεξαρτημένων.