Πόσο αδέσμευτη είναι η σημερινή δημοσιογραφία, ώστε να μπορεί κανείς να αποτιμήσει τη θετική της συμβολή στη δημοκρατία;
Σε μια εποχή που η διάδοση των ψευδών ειδήσεων γίνεται πολύ εύκολα εξαιτίας των ευχερειών που παρέχει το ψηφιακό περιβάλλον, τα fake news ή οι παραποιημένες ειδήσεις φαίνεται, ότι μπορούν εύκολα να κυριαρχήσουν στο δημόσιο λόγο.
Σήμερα ο μεγάλος όγκος των πληροφοριών που μεταδίδονται, σε συνδυασμό με την ταχύτητα μετάδοσης τους, συνεπάγεται την αδυναμία του ατόμου να τις αξιολογήσει.
Η παγκοσμιοποίηση των φορέων πληροφόρησης, με τη σειρά της υπονομεύει και αυτή το δημοκρατικό πολίτευμα, όταν μέσα από τεράστιες συγχωνεύσεις, δημιουργούνται ισχυροί όμιλοι, που μονοπωλούν ουσιαστικά την ενημέρωση του κοινού και διαμορφώνουν τη συλλογική του συνείδηση.
Στη χώρα μας τα νέα δεν είναι καλά για την ελευθερία του τύπου, αν κρίνουμε από την ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που μας κατατάσσει στην 88η θέση παγκοσμίως.
Θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να απαριθμήσω τα προβλήματα του κλάδου και δεν θέλω να καταχραστώ το χρόνο σας.
Το κυριότερο όμως είναι η αδυναμία ή και ακόμη και η άρνηση της πλειονότητας των ΜΜΕ να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία τους απέναντι στην κυβερνητική εξουσία και στα ισχυρά συμφέροντα.
Ωστόσο ο ελέφαντας στο δωμάτιο, στην παρούσα φάση, μοιάζει να βρίσκεται περισσότερο στην πολιτική εξουσία, που αδυνατεί να κατανοήσει τη σημασία της ελευθερίας του τύπου για τη λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας και λιγότερο στην ευθύνη, που βέβαια έχουν και δεν το παραγνωρίζω, τα ίδια τα μέσα.
Αγαπητοί και αγαπητές σύνεδροι γνωρίζουμε όλοι και όλες ότι οι δημοκρατίες αντιμετωπίζουν συνεχώς κρίσεις, την ίδια όμως στιγμή γεννούν και αλλαγές, που επιτρέπουν την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.
Είναι στο χέρι όλων μας να παλέψουμε και να τις διεκδικήσουμε.