29 Οκτωβρίου 2019

Τα τελευταία χρόνια εργαζόμενες στον τομέα της καθαριότητας βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της απόλυσης επειδή στερούνται απολυτήριου τίτλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Και τούτο γιατί για όσες αποφοίτησαν από το Δημοτικό μέχρι το 1980 αρκεί το απολυτήριο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τις υπόλοιπες όμως, που αποφοίτησαν μετά το 1980, απαιτείται απολυτήριο Γυμνασίου σύμφωνα με το ΠΔ 50/2001, που καθορίζει τα προσόντα διορισμού σε κλάδους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Το πρόβλημα ανέκυψε με την κατάταξή τους στα μισθολογικά κλιμάκια με τις ρυθμίσεις περί ενιαίου μισθολογίου των διαδοχικών νόμων 4024/2011, 4093/2012 και 4354/2015. Ως εκ τούτου οι εργαζόμενες της δεύτερης κατηγορίας που προσλήφθηκαν προσκομίζοντας το απολυτήριο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και εξακολουθούν να υπηρετούν σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, απολύονται ύστερα από πολλά έτη εργασίας καθώς δεν μπορούν να καταταχθούν.
Στη χώρα μας η υποχρεωτική εκπαίδευση περιορίζεται, με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους, σε 9 χρόνια, δηλαδή στο απολυτήριο Γυμνασίου. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τη διάταξη του άρθρου 16 παράγραφος 3 του Συντάγματος του 1975: «Τα έτη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα». Η εννεαετής υποχρεωτική εκπαίδευση έχει σκοπό να διασφαλίσει τα ελάχιστα μορφωτικά εφόδια και τις γενικές γνώσεις, ώστε ο απόφοιτος να μπορεί να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις και αναμφίβολα αποτελεί μεγάλη κατάκτηση στους αγώνες του λαού για τη μόρφωση του.

Ωστόσο είναι ταυτόχρονα υποκριτικό να εξαντλείται η αυστηρότητα ως προς την τήρηση της εννεαετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης στις γυναίκες που απασχολούνται στην καθαριότητα, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη εργασία απαιτεί χειρωνακτικό και όχι πνευματικό έργο. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι στην με αριθμ. 6481/6/745-θ υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 2211/13.6.2018), που περιλαμβάνει προκήρυξη για την πρόσληψη καθαριστριών ορισμένου χρόνου στην ελληνική αστυνομία, στην εξειδίκευση των κριτηρίων του άρθρου 21 του ν. 2190/ 1994 για τον καθορισμό των προσόντων των υποψηφίων, δεν απαιτείται οι υποψήφιοι να κατέχουν τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (άρθρο 2 περ. Α4).

Επειδή η παραπάνω διάταξη περί υποχρεωτικής εκπαίδευσης εννεαετούς εκπαίδευσης πλήττει κυρίως τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, που τελείωσαν το Δημοτικό μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 και όχι αργότερα καθώς η εμπέδωση των θεσμών από την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρεωτικότητας της εκπαίδευσης, χρειάζεται ικανό χρονικό διάστημα.
Επειδή είναι κατάφωρη αδικία, οι γυναίκες από χαμηλά κοινωνικά στρώματα να βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανεργία ύστερα από πολυετή μάλιστα εργασιακή εμπειρία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι προτίθεται να κάνει ώστε οι εργαζόμενες σε υπηρεσίες καθαριότητας, που δεν διαθέτουν απολυτήριο εννεαετούς εκπαίδευσης, να μπορούν να καταταχθούν με βάσει το ενιαίο μισθολόγιο και να μην απολυθούν.

Ακολουθεί το βίντεο συζήτησης της επ. ερώτησης: